2 mins read

Kvalitná káva

Káva ja nápoj, ktorý si denne pripravuje mnoho ľudí na celom svete. Niektorí majú radi zalievanú, iní instantnú a ďalší zase tú z kávovaru. Ktorá je však tá chuťovo najlepšia, a ktorá, naopak, by sa kávou nemala ani nazývať?

Základom každej dobrej kávy sú pomleté pražené zrná kávovníka. Základom kvalitnej kávy je kvalita zomletých kávovinových zŕn. Najlepšia a najkvalitnejšia je 100% Arabica, no každá kvalitná káva môže obsahovať max. 15% Robusty. Navyše, zrná by mali byť upražené tmavo (full city- italian roast), nie však spálené.

Samozrejmosťou je i čerstvosť kávy. Čím čerstvejšie je káva pred podávaním pražená, tým je jej chuť výraznejšia a lepšia. To sa však nedá dosiahnuť pri kúpení veľkého balíka už upraženej kávy.

Ďalším dôležitým faktorom je aj kvalita kávovaru. Ten by mal mať dostatočný tlak. A navyše, príprava kávy by nemala trvať dlhšie ako pol minúty, čo by mal pre kvalitný kávovar nemal byť problém. Ak je káva v horúcej vode dlhšie, začnú sa z nej uvoľňovať látky, ktoré ničia jej chuť a nie sú ani práve najlepšie pre naše zdravie. Preto je najhorším riešením „zalievaná“ káva.

V neposlednom rade by ste mali mať namysli to, že šálku, z ktorej budete kávu piť, by ste mali predohriať.

Kvalitná káva je teda len tá z kávovaru a po splnení všetkých vyššie uvedených podmienok si môžete aj vy dopriať tiež skutočne vynikajúce espresso.

A úplne najlepšie pre chuť kávy je, keď ju neriedite mliekom a nesladíte. Aj to, že si kávu pripravíte do predhriatej porcelánovej šálky, môže ovplyvniť konečný dojem z nej. Vôňu a chuť kávy si najviac vychutnáte, ak sa napijete pohára vody pred pitím kávy, na očistenie chuťových pohárikov. A najdôležitejšie, no azda najčastejšie porušované pravidlo na vychutnanie si tej správnej kávy, znie: Nejesť a nepiť pri nej nič iné, a samozrejme nefajčiť!