Šípkový olej ako prírodný kozmetický prípravok

0

Poznáte šípkový olej? Získava sa zo semien šípky, a to lisovaním za studena. Nemá špecifickú vôňu, ale zato má krásne jantárové sfarbenie. Najviac sa šípkový olej využíva v kozmetickom priemysle, no má aj pár liečebných účinkov, o ktorých je dobré vedieť.

Výborné prírodné pleťové sérum

Šípkový olej je známy svojimi pozitívnymi dermatologickými účinkami. Je plný výživných vitamínov a esenciálnych mastných kyselín. Obsahuje tiež fenoly, u ktorých sa preukázalo, že majú antivírusové a antibakteriálne vlastnosti. Pôsobí takisto proti plesniam.

Pre jemnú a pružnú pleť je hydratácia nevyhnutná. Nedostatok hydratácie môže byť problémom počas extrémneho počasia, napríklad horúčav či veľkej zimy. Šípkový olej obsahuje množstvo esenciálnych mastných kyselín, vrátane kyseliny linolovej. Mastné kyseliny pomáhajú udržiavať bunkové steny silné, aby tak nestratili potrebnú vodu.

Šípkový olej pokožku navyše aj rozjasňuje. Vďaka tomu, že obsahuje vitamíny A a C, podporuje bunkovú regeneráciu, čím zvyšuje celkový jas pleti. Tieto vitamíny podporujú výrobu kolagénu, čím zlepšujú elasticitu kože.

Obsahuje tiež vitamín E, čo je antioxidant známy svojimi protizápalovými účinkami. Šípkový olej tak môže pomôcť zmierniť podráždenie spôsobené ekzémom či dermatitídou. Využiť ho môžete aj ako prírodné liečivo na rýchlejšie hojenie rán.

Šípkový olej na posilnenie imunity

Vedeli ste, že šípkový olej pomáha aj pri zníženej imunite? Vďaka obsahu antioxidantov a mastných kyselín sa podieľa na zabránení rozpadu bunkových membrán v koži. A zdravé bunky sú odolnejšie voči napadnutiu baktériami, a teda vzniku infekcie.

Ako ho používať

Nie je olej ako olej. Šípkový olej je na rozdiel od iných olejov menej mastný a ľahko sa vstrebáva do pokožky. Pred prvým použitím je vhodné olej otestovať na kúsku kože, či nie ste náhodou alergickí. V prípade, ak vaša pokožka nebude vykazovať alergickú reakciu, môžete sa spokojne pustiť do používania. Môžete ho zriediť s vodou, prípadne si ho rovno naniesť na postihnuté miesto pri liečbe, či všeobecne naniesť na pokožku.

Aby vám šípkový olej vydržal čo najdlhšie, uložte ho na chladnom a tmavom mieste, napríklad do chladničky. Nielenže je šípkový olej dostupný a ľahko použiteľný, je vhodný pre všetky typy pleti.

Viac zaujímavých informácií o šípkovom oleji si môžete prečítať v tomto článku: https://mediteka.sk/sipkovy-olej/.

Šípkový olej ako prírodný kozmetický prípravok
Ohodnotiť
Zdielať.

O autorovi

Zanechať komentár